Pastele in Germania: Oare vopsesc oua in Germania?
De 

i4Job


Pastele in Germania: Oare vopsesc oua in Germania? Cand se sarbatoreste Pastele in Germania? Ce traditii distractive urmeaza germanii in aceasta zi? Cititi totul despre aceste obiceiuri in articolul nostru!

Pastele este cea mai veche sarbatoare crestina, sarbatorita atat de catolici, cat si de ortodocsi. Diferite tari au propriile traditii si obiceiuri asociate cu aceasta sarbatoare. Astazi vom vorbi despre felul in care Pastele este sarbatorit in Germania si ne vom referi la unele traditii foarte amuzante pe care germanii le au! Passt gut auf!

Cum este in limba germana?
In diferite limbi aceasta sarbatoare are diferite nume. In limba romana, cuvantul „Pasti” isi are inceputul de la numele latin pascha, derivat din pessach in ebraica. Pessach – asa se numeste sarbatoarea evreiasca principala, sarbatorita in memoria Exodului din Egipt. Incepe, conform calendarului evreiesc, in a 15-a zi a lunii de primavara Nisan si este sarbatorita timp de sapte zile in Israel si opt in afara Israelului.

In limba germana, Pastele este numit Ostern. „Ostern” este un cuvant de origine germanica veche, intelesul sau este strans legat de numele unei parai a lumii – est (Osten).

Pentru comparatie, Easter – Pastele in limba engleza, de asemenea, denumeste o anume parte a lumii in care soarele rasare – east. Partea in care rasare soarele a fost considerat un simbol special printre crestini, asociat cu invierea lui Isus Hristos.

Cand sarbatoresc germanii Pastele?
Paatele este una dintre asa-numitele sarbatori bisericesti „schimbatoare”, a caror data variaza in functie de an. Apropo, germanii sunt destul de religiosi, puteti citi despre ceea in ce cred ei in articolul nostru.

Conform traditiilor din calendarele gregorian si iulian exista o discrepanta intre datele de calcul al Pastelui, care uneori pot ajunge chiar si la cinci saptamani! Cel mai adesea, Pastele catolic este sarbatorit cu o saptamana mai devreme decat cel ortodox, dar uneori, asa cum am mentionat mai devreme, decalajul dintre poate fi de 5 saptamani.

Aceasta diferenta in date se datoreaza diferentei dintre calendarele solare gregoriane si iuliane, din cauza carora ortodocsii si catolicii incep calculul timpului in mod diferit pana la Pasti de la prima luna noua de primavara.

Interesant, ca in Germania, Pastele, ca si Craciunul,sunt sarbatori la nivel de stat.

De Pasti, elevii germani au vacanta numita „Pascala” – Osterferien. Aceste vacante dureaza de la una pana la doua saptamani, in functie de statul federal. In plus, Karfreitag, Ostersonntag si Ostermontag sunt, de asemenea, considerate sarbatori oficiale.

Ce este Karfreitag, Karsamstag, Ostersonntag si Ostermontag?
Sa ne clarificam, de ce sunt patru zile de vacanta in Germania si ce fac germanii in aceste zile?

Karfreitag
Karfreitag (la noi, Vinerea Mare) – acesta este numele de vineri in Saptamana Mare – saptamana dinainte de Pasti. Aceasta zi este dedicata memoriei mortii lui Isus Hristos pe cruce, indepartarea de pe cruce a trupului Sau si inmormantarea lui. In Germania, aceasta zi este de asemenea numita „stiller Tag” (zi linistita) sau „stiller Feiertag” (sarbatoare linistita).

In aceasta zi, exista chiar si o interdictie de divertisment si evenimente sportive in locuri publice, discoteci de dans, si chiar teatrele trebuie sa tina seama de legea existenta. In multe orase din Germania, mari centre comerciale si de divertisment raman inchise pentru vizitatori in această zi.

Karsamstag
Karsamstag (Sambata Mare) – Sambata din Saptamana Sfanta, dedicata, conform traditiei crestine, postului si rugaciunilor in asteptarea invierii lui Hristos. Aceasta zi in unele regiuni din Germania este numita si „stilist Samstag” prin analogie cu vineri – sambata tacuta.

Ostersonntag
Ostersonntag este numele zilei, care marcheaza Invierea lui Hristos, sfarsitul Postului Mare si Saptamanii Mari. In aceasta zi, toata lumea se aduna, de obicei, in jurul unei mese de familie cu mancaruri traditionale, felicitandu-se reciproc cu Pastele. In Germania, aceasta zi este o zi libera.

Ostermontag
Ostermontag – Lunea imediat dupa Pasti, este si o zi libera. In aceasta zi scolile nu functioneaza, institutiile publice si de stat, precum si multe magazine la fel. Deci, daca ati ajuns in Germania in ajunul Pastelui, ar trebui sa va ganditi in avans despre rezerva de alimente pentru acest weekend si sa pregatiti tot de ce aveti nevoie pentru a sarbatori Pasti!

Cand vom vopsi ouale?
Da, da – si germanii vopsesc oua pentru Pasti! Adevarat ca cel mai adesea nu o fac singuri, ci mai degraba le cumpara dintr-un supermarket – oua gata preparate si vopsite. Apropo, ouale pictate pot fi cumparate nu numai pentru Pasti – pentru alte ocazii acestea se vor numi – Picknickeier.

Dar de Pasti sunt vandute pur si simplu in cantitati mari si cu mult inainte de sarbatoarea insasi!

Cartile postale cu oua, iepuri si alte atribute ale sarbatorii incep sa apara in magazinele de aici si chiar de dupa Craciun si cu cateva saptamani inainte de sarbatoarea in sine.
Dupa Pasti, tot acest decor este indepartat, iar unii oameni glumesc ca odata ce au scos panglica de Pasti de pe rafturi, inseamna ca in curand vor aparea cele de Craciun. Pentru asta este Germania – se planifica totul in avans, chiar si Ostereier!

Ouale de ciocolata si ouale cu surprize sunt, de asemenea, foarte populare in timpul Pastelui – in limba germana -Überraschungseier, abreviata ca Ü-eier (oua cu o surpriza!). Sunt iubite mai ales de copii, pentru care Pastele este in primul rand o sarbatoare fericita, pentru ca de Pasti vine … nu, nu Mos Craciun, ci iepurasul de Pasti, despre care vom scrie in articolul urmator!

Se  vopsesc oua in Germania?
Pastele in Germania: Oare vopsesc oua in Germania?


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *