fbpx
Povestile romanilor din Germania
Ro 

i4Job


Din pacate nu sunt povesti pentru copii, azi vom vedea experienta prin care a trecut Anca, o romanca plecata la munca in Germania. Desi aceste evenimente sunt relatate de televiziunea germana Bayerische Rundfunk, pot spune ca printr-o experienta similara am trecut si eu. Mai exact a,m plecat in Germania cu 6.000 de euro si dupa trei luni m-am intors cu un minus de 200 de euro! DA, eu am stat la hostel, cu 750 de euro pe luna, doua persoane. Si DA, am mancat bine sa zic asa, cam la asta s-a redus „luxul” de a fi in Germania trei luni. In rest munca 5 zile si sambata suplimentar, cam 6 ore. Sculat la 5, muncit pana la 8 seara.

Povestile romanilor din Germania

Anca a muncit in agricultura, la fermele din Germania. A plecat de acasa cu sperante multe, dar s-a intors acasa cu 100 de euro in buzunar. Acum stiti de ce sunt fructele si legumele atat de ieftine in Germania? Pentru ca nu le culeg nemtii, ci muncitorii din estul Europei, din tarile sarace. In special romani si bulgari, plus cativa polonezi si unguri mai nestiutori de limba germana. Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, vedeti aici articolul original.

Sa ne intelegem: nu este peste tot asa, dar cam in 70% din cazuri, asta e povestea muncitorilor sezon ieri in agricultura in Germania [ dar si in Italia sau alte tari dezvoltate din Uniunea Europeana ]. Anca a rezistat doar o luna, pentru ca era tanara [ 21 de ani ], neinvata cu munca extenuanta din agricultura nemteasca. Dupa o luna de munca la cules sparanghel – da ea si altii au venit din Romania pe vremea cand se aduceau romanii cu avionul, in Germania – Anca si alti 40 de romani au decis sa revina acasa. Munca ii extenua peste masura.

Salariul promis la plecare a fost de 9,35 euro pe ora, a facut repede inmultirea si la 8 ore si cinci zile pe saptamana, ar fi trebuit sa ia 375 de euro pe saptamana. Nu era rau, in patru saptamani ar fi strans aproape 1500 de euro. Dar mare i-a fost mirarea cand a primit doar 315 euro pentru o luna muncita din greu. Adica cam 34 de ore platite la tariful promis. Cum s-a ajuns aici? Pai simplu, i-au retinut cazarea, mancarea si evident pretul zborului pana in Germania. pe contract scria altceva: 1.122 de euro pentru 120 de ore de munca lunar. La caluclul acesta ei i-ar fi revenit cam 540 de euro, dupa ce i se scadeau cheltuielile, inclusiv transportul – nu se vorbise despre asta initial.

Dar uite ca din 540 de euro, Anca a primit doar 315, din care a achitat 200 pentru transportul inapoi acasa. I-au mai ramas 115 euro, bani pe car ei-ar fi primit cu varf si indesat daca statea acasa si muncea cu ziua!

munca in agricultura
Poveștile romanilor din Germania – munca in agricultura


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *