Reglementari noi pentru copii care trec granita UE
Ro 

i4Job


O veste buna pentru parintii care au in custodia lor copii dar sunt divortati, incepand de anul acesta vor putea iesi cu copii din tara fara a mai fi nevoie de acordul celuilalt parinte. Noul proiect de lege privind statutul minirului va cuprinde pe langa alte modificari si pe cea cu privire la parasirea tarii de catre minor cu un singur insotitor – acesta putand fi parintele care are tutela minorului sau o alta persoana imputernicita de acesta – de exemplu unchi, matusi sau bunici.

Reglementari noi pentru copii romani care trec granita Uniunii Europene in 2016

Daca pana acum pentru a parasi tara cu un copil minor necesita acordul ambilor parinti, indiferent daca acestai sunt sau nu casatoriti, inceand de anul acesta legea prevede ca este suficient sa fie insotit de unul dintre parinti sau de un imputernicit al acestuia. In acest din urma caz insotitorul va trebui sa aiba la el o imputernicire in care s afie trecute datele sale de indentificare. In plus va trebui completat un formular care sa cuprinda date privind traseul si durata deplasarii, inclusiv specificatia daca minorul va ramane sau nu definitiv in tara de destinatie.

Pentru parintii divortati este nevoie ca procesul de divort sa fie terminat si sa existe o sentinta definitiva si irevocabila. Noua lege va simplifica modul in care parintii pot iesi din tara cu copii lor, de exemplu atunci cand merg in vizita la unl din sotii ce lucreaza in Germania.

Declaratiile date de parinte trebuie sa fie facute la un notar din Romania sau la o misiune diplomatica – consulat sau ambasada – din strainatate. Evident ca aceste documente vor fi verificate de catre serviciul de graniceri de la frontiere. Va sfatuim sa respectati prevederile legale pentru a nu avea probleme in concedii sau vacante, ar fi pacat sa aveti probleme acum cand legislatia a devenit mai toleranta!

Pasaport pentru copii


News Reporter