Cine are dreptul la ajutor de somaj in Germania
De 

i4Job


Dreptul la ajutor de somaj in Germaia il are orice persoana care a lucrat legal aici, dar ai obligatia de a anunta la agentia de ocupare a fortei de munca ca esti in cautarea unui job. Daca afli din timp ca vei ramane fara lucru, poti anunta la randul tau cu trei luni mai devreme ( inainte de rezilierea contractului de munca ), daca nu stii – in trei zile de la data la care ai aflat esti obligat sa te inregistrezi la somaj. Evident ca fiind in Germania nu mai trebuie sa bati drumul, poti sa o faci telefonic.

Cine are dreptul la ajutor de somaj in Germania

Ajutorul de somaj in Germania este la fel ca si cel din Romania, un drept pe care-l ai daca ai muncit legal o perioada de timp si ramai fara serviciu. Dupa ce ai ramas fara lucru te duci la biroul de munca si anunti ca esti fara serviciu. Timp de 12 luni vei primi ajutorul de somaj [ Arbeitslosengeld 1 (ALG 1) ]. Valaoarea ajutorului este in functie de venitul tau mediu pe ultimile sase luni. Daca nu ai reusit sa gasesti numic de munca vei lua ajutor social  [ Arbeitslosengeld 2 (ALG 2 / Hartz IV)] care este calculat in functie de situtatia ta – nevoi ( adica copii in intretinere, casatorit, etc.) .

Pentru a primi ajutorul de somaj trebuie sa ai lucrate minim 12 luni in ultimii doi ani, si sa muncesti nu mai mult de 15 ore pe saptamana. Evident ca nu trebuie sa ai varsta de pensionare, adica sa ai sub 65 de ani. Dreptul la somaj se poate transfera in Romania, deci daca nu mai vrei sa stai in Germania, completezi formularul U1 si gata. Atentie! Pentru a nu ramane fara ajutorul de somaj trebuie sa indepliniti niste cerinte, printre care si participarea la cursuri de recalificare, sau daca nu dovedesti ca esti cu adevarat in cautarea unui loc de munca!

Ajutorul de șomaj în Germania
Cine are dreptul la ajutor de somaj in Germania


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *