Cum sa memorezi landurile germane? (II)
De 

i4Job


Cum sa memorezi landurile germane? Sa vedem harta Germaniei de la nord la sud!

In partea de nord, vom vedea trei landuri de coasta: in vest, Saxonia Inferioara (Bremen Niedersachsen) cu iesire la Marea Nordului, in est, Mecklenburg – Vorpommern cu coasta scaldata de Marea Baltica, iar in mijloc Schleswig-Holstein cu iesire la cele doua mari – a Nordului si Marea Baltica. Daca in unele tari oamenii merg sa se odihneasca la mare spre sud, apoi in Germania trebuie sa mearga la marea lor spre nord.

In Mecklenburg-Vorpommern, coasta cu plaje se intinde pe 350 de kilometri. Mecklenburg – Pomerania din fata, de asemenea, vine lumea la lacuri – aproximativ doua mii de lacuri sunt aici!

De ce se numeste Pomerania inferioara (Vorpommern in limba germana)? Deoarece o alta parte din acest teritoriu vechi se afla acum in Polonia.

Dupa cum vedem (sau, mai precis, auzim), unele landuri germane au nume dublu. Aceasta indica faptul ca ele au fost formate prin unirea mai multor teritorii independente anterior. In landul Schleswig-Holstein, de exemplu, o parte din Schleswig a fost candva un teritoriu danez (Danemarca se invecineaza acum cu acest teren german).

Printre landurile germane, trei sunt orase. Acestea sunt Bremen, Hamburg si Berlin.

Desi ar fi mai corect sa spunem ca landul Bremen consta din doua orase – Bremen si Bremerhaven. In acelasi timp, intre ele – 65 km de teren apartine Saxoniei Inferioare. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, zona de ocupatie americana din Germania era extinsa, dar nu avea acces la mare. Britanicii le-au dat doua orase – Bremen si Bremerhaven, situate pe raul Weser. In Bremerhaven la Marea Nordului exista un mare port maritim. Si cel mai mare port din Germania este portul din Hamburg pe raul Elba (Elba se varsa in Marea Nordului).

Un land-oras special din Germania este Berlinul, care a fost candva impartit de un zid (ramasitele sale inca stau pe strada pentru memorie). Berlinul, ca orice capitala, este un oraa foarte plin de viata si multinational.

Berlinul este situat in centrul statului Brandenburg. Marca Brandenburg (cuvantul „marca” desemna teritoriul de la granita statului) a fost fondata in 1157. Brandenburgul acum are granita cu Polonia, iar cuvintele Mark Brandenburg sunt inca folosite – de exemplu, ele pot fi vazute pe etichetele de la unt.

Daca avansam pe harta la sud de terenurile descrise mai sus, vom vedea deodata trei Saxonii – Saxonia Inferioara, Saxonia-Anhalt si Saxonia. Aceste trei landuri se intind pe toata Germania pe diagonala.

Saxonii erau un vechi trib germanic. Charlemagne a luptat dur cu ei aproape treizeci de ani, iar in 802 a alipit Saxonia la statul franc (Franta moderna, Germania si Italia au provenit din statul franc). Saxonia a fost ulterior impartita in parti, iar acum in Germania exista trei landuri cu acest nume. Toate cele trei Saxonii sunt pe Elba.

Saxonia Inferioara (Niedersachsen) este situata in partea inferioara a celor trei rauri – Ems, Weser si Elba (adica aici aceste rauri se varsa in mare). Saxonia-Anhalt (Sachsen-Anhalt) in Evul Mediu era centrul Germaniei, aici s-a pastrat un numar mare de castele si cetăati. In Saxonia (Freistaat Sachsen) se afla Dresda si o vedere extraordinara spre munte, numita aici Elvetia saseasca.

Daca ne deplasam mai jos pe harta, vom vedea in vestul Germaniei Rinul, iar pe el trei landuri germane – Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat si Baden-Wuerttemberg (aici Rinul se curge pe granita). Rinul este raul pe care traia initial tribul germanic al francezilor – cei care au intemeiat odinioara puternicul stat franc.

In landul din Renania de Nord-Westfalia (Nordrhein-Westfalen) s-au unit doua teritorii surprinzator de diferite. Persoanele din Westphalia sunt considerate lente, punctuale, fara simtul umorului, dar oamenii din Renania de Nord sunt oameni cu temperament deschis, schimbator, vesel. Britanicii au combinat aceste doua teritorii dupa razboi. Pentru ei era important sa aobtina zona Ruhr situata in mijlocul acestor doua zone – acolo se scotea carbune si era prelucrat otelul (astazi aproape toate minele sunt deja inchise si se dezvolta alte industrii).

In Renania-Palatinat (Rheinland-Pfalz) se afla cel mai vechi oras din Germania – Trier. Capitala landului este Mainz este, de asemenea, un oraa antic, fondat de romani. Nu este intamplator faptul ca pe stema landului Renania-Palatinat sunt frunze de struguri – pe malurile Rinului si Moselului, romanii cresteau strugurii si faceau vin. Si acum aici se produce doua treimi din vinul german.

Baden-Württemberg este situat cel mai la sud. Aici se afla varful montan Albul Swabian. Deoarece consta din calcar moale, exista multe pesteri, lacuri subacvatice. In pesteri se afla ramasitele ursilor de pestera si a altor pradatori din epoca de piatra, precum si a oamenii vechi. In Baden-Wuerttemberg se afla cel mai mare lac din Germania – Bodensee. Ingineria mecanica este infloritoare in Baden-Württemberg si nu este o coincidenta: aici a fost patentata prima masina pe benzina a lui Gottlieb Daimler si Karl Benz.

In mijlocul hartii avem inca doua landuri – Hesse si Turingia. Nu din itamplare le-am pus impreuna. Emblemele lor sunt foarte asemanatoare: doi lei cu dungi rosii si albe.

Hesse a facut candva parte din Turingia. Un vechi ghid de 150 de ani numea Turingia (Thüringen) „inima verde a Germaniei”. Acum, probabil, exista deja mult mai putine paduri pe aici, dar exista o foarte neobisnuit – o padure veche de fag. Te poti plimba prin ea numai de-a lungul caii croite printre coroane de copaci.

Hessen – landul este plin de contraste. Pe de o parte, este un mare centru industrial cu zgarie-norii din Frankfurt, pe de alta parte – orasele dens populate sunt inconjurate de zone intinse de paduri. In Hessen, poti intalni numeroase mementouri ale romanilor – candva pe aici trecea granita (Limes), de la ea au ramas o parte din turnuri si chiar cetati.

La marginea landului Renania-Palatinat, se afla o bucata din Saarland. Foarte mica, ea este totusi evidentiata separata. In ultimii doua sute de ani, si-a schimbat apartenenta de opt ori. Uneori era franceza, uneori germana si, uneori, independenta. Pana in prezent, copiii locali invata in mod activ limba franceza in scoli. In 1957, a devenit ultima din „vechile” (adica membre ale Republicii Federale Germania) landuri din Germania.

In partea de sud exista doua landuri montane. Unul, Baden-Wuerttemberg, pe care l-am numit deja odata cu Rinul. Al doilea este Bavaria, candva cucerita de Charlemagne. In partea de sud a acestor doua landuri sunt munti.

Bavaria (Freistaat Bayern) este cea mai mare dintre statele federale. Acesta ocupa o cincime din Germania. In Bavaria este cel mai inalt munte din Germania – Zugspitze (Zugspitze, 2962 m). Bavaria atrage prin sporturile de iarna, iar in toamna cu un mare festival Oktoberfest din München. Primii carnati germani au fost facuti anume in Bavaria, in orasul Regensburg: acum 850 de ani, cand au construit un pod de piatra peste Dunare, a fost organizata un fel de cantina pentru constructori, unde erau prajiti acesti carnati. Acum ei sunt unul dintre simbolurile Germaniei.

Landurile Germaniei


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.