Economia ca un mod de viata pentru germani
De 

i4Job


Despre trasaturile tipice ale nemtilor am scris AICI, azi voi scrie despre diferenta de mentalitate si de cultura … in intelegerea mea. Sa incepem cu ceea ce este considerat cea mai importanta trasatura distinctiva a germanilor, alaturi de punctualitate si straduinta – economia. Cineva o numeste lacomie. Sa dezbatem tema!

Nu este nevoie sa traiti mult timp in Germania pentru a intelege – eu sunt altfel. In ce fel?

Cand urmaresti un german in viata de zi cu zi, observam toate acele obiceiuri, pe care noi pur si simplu nu le avem, si la inceput ele sunt destul de enervante: a opri intotdeauna incalzirea, ori de cate ori este posibil, sa spele vasele in apa cu sapun, a cumpara cat mai putina imbracaminte posibil, dar de calitate, becuri de economisire a energiei. Foarte, dar foarte atent se poarta cu lucrurile pe care apoi sa le poata vinde pe internet, precum si toate cartile care au fost citite si vazele, care nu mai sunt potrivite pentru designul de acasa, chiar daca costa 2 euro. Sorteaza gunoiul, aduna sticlele, obtin „pfand-ul” inapoi, admira produsele bio si se bucura pentru putin. Incarca masina de spalat vase si rufe doar la maxim si numai in anumite momente, iau cina la lumina lumanarilor si se bucura de energia economisita. Mananca inainte de a merge in vizita – pentru ca este posibil sa nu fii hranit.

Nu este un basm, este o adevarata realitate germana! Crezi ca sunt salbatici? Incercati sa traiti aici timp de un an, nu numai ca veti intelege motivul pentru astfel de obiceiuri, dar, desi fara voie, veti deveni la fel!

Desi, marturisesc, eu am fost norocoasa sa fiu casatorita cu un neamt nu destul de tipic, care este capabil sa rada de el insusi si nu este foarte econom, mult timp am fost in captivitate stereotipurilor, adeseori facand glume destul de piparate despre concetatenii viitorului sot. La prima vedere, oamenii care castiga bani decenti mi s-au parut atat de zgarciti in viata de zi cu zi! Pana cand m-am mutat in Germania.

In tara, primeam salariul decent, totul in buzunar! Plateam un minim pentru utilitati, restul era deplin la dispozitia mea. Nu-mi amintesc ca la supermarket sa ma gandesc, ce ar fi mai avantajos sa cumpăr sau sa petrec ore in cautarea unei oferte profitabile pe Internet. Pentru mine, conceptul de „economie“, exista doar atunci, cand am cheltuit totul pe haine si cu cateva zile inainte de salariu, incercam sa cheltui cat mai putin posibil, ca sa nu stau pe paine si apa in ultima zi.

Am observat ca oamenii cu educatie ai munca buna nu se gandesc prea mult la economie. Este de neconceput, ma gandeam eu, de ce economisesc acum, cand am inceput sa castig bani si pot uita de numararea banilor? Din pacate, acesta este stilul de viata al noii generatii – consumul. Multi au proprietati imobiliare, majoritatea platesc un minim de impozite sau nu le platesc deloc. Se gandeste lumea la ziua de maine? Nu! Spun asta pentru ca eram la fel. Si in inima mea raman la fel. Pentru ce am cheltuit cele mai importante sume de bani? Mai degraba, pentru haine si incataminte, dar nu si pentru asigurari si plati sociale.

Cand vii in Germania ca turist, vezi in jur doar prosperitate – strazi curate, oameni imbracati decent, case si curti bine ingrijite. Nu vei sti ce se afla in spatele astora pana nu veti vedea lumea asta dinauntru. Pentru oamenii nostri aceasta realitate actionează ca un dus rece.

Deci, ce ii face pe germani sa fie economici? Nu folosesc cuvantul „lacom”, deoarece, in opinia mea, lacomia sau zgarcenia nu are nici un motiv – acestea sunt caracteristicile caracterului.

1) Educatia

In Germania, aproape din gradinita copiii sunt invatati cu cheltuirea adecvata a banilor. Fiecare copil are propria pusculita, si astfel copilul invata treptat ca, daca nu cheltui cativa euro pentru dulciuri si ii pui deoparte in cateva saptamani, iti poti permite ceva mai mult – un parc de distractii, film sau orice altceva.

Este ca o imitatie, un joc a vietii adulte, unde va fi necesara economia, deducerea fondurilor de pensii si o mare seriozitate in cheltuieli.
Eu, ca un copil mic, recunosc sincer, am invatat din nou de la sotul meu. La inceput nu a functionat, dar cu incetul totul a mers cum trebuie.

2) Retinerile din salarii

Am scris si vom mai scrie despre taxe si plati sociale.

Incercati sa estimati aceste cifre din salariul dvs. real. Ce a mai ramas? In unele clase fiscale au doar 25%. Germanii platesc pentru nivelul lor de viata, securitate si incredere in viitor. Pentru ei, toatea astea sunt mai scumpe decat toate celelalte. Economisind, ei incearcă sa profite la maximum de ceea ce a ramas dupa toate platile.

3) Sistemul social

După cum se spune in alte parti, „In Germania totul este pentru oameni„. Impotriva la asta nu ai argumente. Germanii au posibilitatea de a economisi fara a reduce calitatea vietii lor.

Se poate merge aproape pe tot parcursul anului cu bicicleta, fara cheltuieli de calatorie si benzina. Se pot cumpara produse intr-un magazin de clasa economica fara sa simtiti o mare diferenta. Se poate utiliza programul Car sharing, fara a avea propria masina si a profita de inchirierea in orice moment convenabil o masina electrica-inteligenta. A alege un camping sau un hotel economic in loc de unul scump. A se pregati pentru profesia pe care o doreste inima ta (gratuit in orice parte a Germaniei).

Voi adauga altceva. Germanii sunt fericiti ca au facut economii. Faptul chiar le aduce bucurie! Astea sunt trasaturile fericirii nationale! Bineinteles, tocmai aceasta a fost, in timp, adaptarea fortata la conditiile din tara.

Din nou, nu generalizez, in orice caz, tot ceea ce este scris se bazeaza numai pe observatiile mele din viata. Sunt sigura ca sunt si altii care au o impresie diferita fata de Germania si germani.

Romani in Linz
Romani in Linz


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.