Neamtul tipic
De 

i4Job


Tema despre germanul de rand nu poate fi evitata, am decis s-o fac cat mai scurta posibil si, in opinia mea, credibila.
Un rezumat scurt si concis cu trasaturile caracteristice ale fratilor germani care nu fac parte din stereotipuri.

Caracteristicile majoritatii germane

1) Germanul mediu este un om de varsta. De ce? Varsta medie a unui rezident din Germania este de 40,1 ani, in timp ce varsta medie a omenirii este de 26,5 ani.

Astazi germanii traiesc de aproximativ 2 ori mai mult decat 100 de ani in urma. Muncitori activi sunt din ce in ce mai putini, iar pensionarii – tot mai multi. De aceea, sotul meu ofteaza si spune: „Germania imbatraneste”.

Germania are nevoie de forta de munca, noi specialisti, sange tanar.

2) Dragostea fata de ordine

Aceasta este o calitate minunata care defineste tot ceea ce este atat de pretuit in Germania – calitatea tuturor produselor, de la aparate de uz casnic la masini, drumuri ideale, infrastructura turistica uimitoare, de multe ori serveste drept baza pentru inconvenientele neplacute din Germania.

Am citit undeva ca necazul germanilor este de a duce o afacere buna la extrema. Atunci intentiile bune se pot transforma in consecinte neplacute. Din cauza aceste „integritati“, de multe ori, in multe structuri germane uita de conceptul „bun simt”, „umanitate” si „masura”. Germanii gasesc tot felul de dificultati in lucrurile extrem de simple, se agata de legi si regulamente, cu aceasta boala este infectata intreaga tara atat de mult, astfel incatt este foarte dificil sa se relaxeze. Iata vateva exemple pentru a intelege ce vreau să spun.

Pentru inceput, imaginati-va ca studiati la universitatea de medicina in anul 4, 20 de persoane in grupa, stii totul despre toata lumea in casa carora ai fost (sau camera de camin). Apoi, la un examen important, ai nevoie de a privi pe o copiuta, foarte repede. Poate pentru prima data in viata ta. In jurul tau doar colegi, profesorii sunt departe de tine, esti relaxat, ai scos copiuta, te-ai uitat si ai ascuns-o imediat.

Nu va mirati cand a doua zi veti fi anuntat ca sunteti expulzat. Sau in aceeasi zi, chiar la examen, veti fi informat despre acest lucru si rugat de a scoate copiuta din buzunar. De ce? Unul dintre prietenii tai, un german nativ, si el crede ca ceea ce ai facut este o incalcare a drepturilor sale, si este extrem de nedrept ca tu ai copiat, dar el nu poate. Mai mult decat atat, este aproape sigur – denuntandu-te ti-a facut un bine, pentru ca nu vei mai face asta. Si intr-adevar nu o vei mai face, pentru ca calea spre universitatea de medicina e inchisa deja pentru tine. Aceasta este o poveste reala din viata prietenului meu bun. Un student foarte constiincios care a uitat ca nu este acasa. Astfel, unele vieti se ratacesc din cauza ideilor germane despre ordine. Sa intelegem corect, eu nu sunt pentru copiat!

Exemple mai putin tragice – voi trainti in Germania cu ajutorul social, iar rudele v-au trimis un cadou din patria mama – caviar si alte delicatese. Ati decis sa impartasiti bucuria cu „bunii vecini”, pentru ca ei sunt intotdeauna politicosi, ofera intotdeauna ajutor si cadouri de Anului Nou. Vecinii au mancat, au baut, iar a doua zi pe lumina vin in vizita autoritatile relevante – nu se potriveste pensia sociala cu caviarul si sampania au socotiti vecinii formand un numar de telefon necesar. Pentru voi … un test si un avertisment. Si o lectie de viata.

Sau exemplul meu. Exista mai multe examene pentru limba germana – DAF, DSH, care sunt concepute pentru a studia la universitati din Germania si C1 care indica doar nivelul de germana. Examinari, bineinteles sunt mai multe, dar sa luam, de exemplu, aceste trei. DSH si DAF corespund nivelului B2-C1. Nivelul B e mai jos decat C. Cand eu cu toate documentele in mana, un certificat C1 certificatul scurt de la Prezidiu „aveti nivelul suficient pentru a studia”, trimit toate documentele necesare la universitati, primesc refuzuri pentru ca nu am confirmare de cunoastere a limbii.

Chiar si luarea ulterioara a examenului necesar inainte de perioada de inscriere nu face ca mintea lor sa depaseasca cadrul – „documentele au fost furnizate mai tarziu decat era de asteptat”. Si la universitate exista locuri disponibile in semestrul meu, dar, eu nu corespund, im ziua dorita nu am avut un certificat, care, in principiu, este similarcelui pe care il am, dar ce se schimba? Totul ar trebui sa fie in conformitate cu REGULILE!

Da, dragostea pentru ordine adesea se invecineaza cu prostia si inflexibilitatea omului in multe chestiuni.

Dar credeti-ma ca sunt multe evolutii pozitive – de exemplu, ca, in Germania, functiioneaza tot, ce in alte tari este disponibil doar pentru elita. De la securitatea pe strazi la fondurile de pensii. Sau, puteti fi siguri ca pe trecerea de pietoni aveti prioritate in fata masinilor, si nu invers.

Dar sfatul meu este sa nu va relaxati in Germania. Regulile din tara pentru voi dintr-o data se pottransforma in probleme. Bucurati-va de tot ce putin probabil se poate intampla in tara voastra, dar fi-ti vigilenti. Nu sunteti acasa.

3) Neamtul se ocupa cu sportul, i-a suplimente nutritive cu vitamine, are grija de greutate si nutritie.
Este obsedat de o batranete sanatoasa. Si are cu siguranta un hobby. Poate neconventional. Si, probabil, face parte dintr-un club (Verein) de persoane cu aceleasi interese.

4) Germanul, cu toata puterea sa, cauta independenta financiara. Prin urmare, el este implicat activ in cariera. Acest lucru se aplica si femeilor germane. Pana nu ajunge sa castige cel putin la nivelul mediu din Germania, nici macar nu se gandeste la casatorie. Ei bine, daca va sacrifica ea ceea ce a obtinut, de dragul copiilor – o mare intrebare.

5) Economisind si mandtrindu-se cu acest lucru o pot face numai germanii. Acest lucru a devenit de mult timp un sport national. Mai multe ganduri pe aceasta tema in articol separat.

6) Traiesc conform programului si in conformitate cu termenii. Termin este un cuvant preferat pentru un german. Poate inseamna o intalnire sau o programare undeva (de la presidiu la medic sau coafor). Chiar si la parinti trebuie sa va „inscrie-ti” inainte de a veni in vizita. Nu este necesar sa vizitati rudele fara avertisment. Vacantele sunt planuite la germani din timp, cu un an inainte, vizita la medic – cu cateva saptamani. Daca ceva iese de sub control (trenul intarzie cu 2 minute, telefonul nu merge) – in asa cazuri un german poate pierde destul de usor fata umana.

7) Mananca dupa grafic. Iata ce va spun – in fiecare german exista un program, cand trebuie sa manance si cat. Pana la ora 9 micul dejun, de la 12:00 pana la 13:00 pranzul, de la 15:30-16:00 pana la 17:00 – pauza de cafea, iar de la 19:00 la 20:00 – cina.

In weekend, un german perfect normal doarme, nu are „timp” pentru micul dejun. Trece direct la pranz. Si asta este adevarat.

Germanul peste tot vine la timp. Chiar si mai devreme.

9) Germanul respecta regimul. La ora 23:00, el este deja in pat. Se scoala la 6:00-7:00. Unii la ora 5:00. Copiii sunt culcati deja la ora 19:00-20:00.

10) Directi. In ciuda faptului ca in parc, in brutarii si in magazine va vor zambi ca celui mai bun cumparator din lume, un german obisnuit este mereu simplu si direct. Daca sotia isi intreaba sotul, cum arata, el ii va spune adevarul. La locul de munca, nimeni nu va umbla in jurul tufisului – ceea ce nu le convine, va vor spune direct in fata. Daca incalcati o regula pe strada, de exemplu, mergeti pe o cale de bicicleta sau treceti la rosu fata de un copil – cel mai probabil vi se va spune despre acest lucru, mai ales daca va aflati in Bavaria.

11) Anticiparea. Germanii se preteaza usor la agitatie, daca acestea sunt sustinute cu fapte si statistici si se supun guvernului.

12) Germanii iubesc sa se familiarizeze cu noi culturi si calatorii, sa invete limbi si sa comunice cu strainii. Din fericire, locatia Germaniei permite.

13) Neamtul este preocupat de mediu si reciclare, sorteaza gunoiul, are grija de mediu, mananca produsele bio urmarind indicatiile de pe ambalaj. Nu arunca gunoi, nu scuipa pe fereastra masinii guma de mestecat, niciodata.

14) O alta calitate tipic germana – in cazul in care nu este multumit, in special din sectorul serviciilor, acesta nu se va odihni pana cand nu va primi ceea ce a platit sau nu se va repara defectiunile, care au aparut nu din vina lui. In cazurile problematice, sunt scrise scrisorile si sunt oferite numeroase argumente in favoarea dreptatii sale. De obicei, ei obtin ceea ce doresc, pentru căanimeni nu doreste sa aduca cazul in instanta – drepturile consumatorului sunt protejate foarte bine.

Ei bine, asta e tot pentru astazi, nu a fost foarte scurt, mai ales despre ordine.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.