Halloween-ul în Germania
De 

i4Job


Cum se sărbătorește Halloween-ul în Germania: tradiții și caracteristici naționale ale sărbătoririi Zilei Tuturor Sfinților. Să vorbim despre istoria sărbătorii, despre ce mănâncă nemții și despre cum își decorează casele, precum și despre locurile mistice din Berlin și unde să mergi în costum!

Tradițiile tind să se plimbe în jurul lumii și să prindă rădăcini acolo unde sunt binevenite. Aceasta este soarta străvechii sărbători celtice All Hallows’ Eve, mai cunoscută sub numele de Halloween. Originar din Irlanda, este acum sărbătorit în multe țări din întreaga lume.

Istoria Halloween-ului

În viziunea anticilor celți, anul avea doar două anotimpuri: iarna și vara. Iar tranziția avea loc tocmai în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie. Triburile care au locuit cândva în Anglia și Irlanda au numit această noapte Samhain sau Samhain (în engleză Samhain, Gaelic Samhuinn, Irish Samhain). Se credea că în acest moment granița dintre lumile oamenilor și fantome este ștearsă. Pentru a nu deveni o victimă a spiritelor rele sau a fantomelor, celții trebuiau să-și părăsească casa în întuneric deplin, să se îmbrace în piei de animale și să pregătească cadouri pentru potențialii vizitatori din prag.

Pe străzi, celții aprindeau focuri rituale, la care se făceau sacrificii. Oamenii puteau lua cu ei o părticică din acest foc, punându-l în dovleci pregătiți în prealabil, se presupunea că astfel de lămpi, dimpotrivă, ar speria oaspeții neprietenoși.

Apropo, dovleacul nu a fost ales întâmplător. În același timp, el le-a amintit celților de vara care trecea și de sfârșitul sezonului de lucru pe câmp.

Denumirea comună de Halloween ca „Ziua Tuturor Sfinților” a apărut mult mai târziu și deja datorită creștinismului. Această sărbătoare este legată de sfințirea unui templu păgân de către Papă în îndepărtatul secol VI. Cu toate acestea, prima dată a fost stabilită în mai și a fost transferată la familiarul 1 noiembrie la mijlocul secolului al VIII-lea. Un secol mai târziu, această zi a fost declarată sărbătoare universală a Bisericii Catolice. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că Halloween-ul nu este Ziua Tuturor Sfinților, ci o altă sărbătoare în ajunul unei sărbătorii din biserică.

Cum a venit Halloween-ul în Germania

De multe secole, Germania are propriul motiv de sărbătoare în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie: vorbim de Ziua Reformei Bisericii, pe care Martin Luther a organizat-o în 1517, scriind celebrele 95 de teze. Această sărbătoare este încă sărbătoare legală pe toate ţinuturile ţării. Despre cum este sărbătorită Ziua Reformei în Germania modernă, consultați articolul nostru anterior.

Cu toate acestea, globalizarea nu a ocolit nicio societate dezvoltată, retrogradând pe plan secund multe sărbători tradiționale și mai ales religioase, care au fost înlocuite de asemenea cu sărbători panculturale precum Halloween-ul. Puțini oameni se întreabă dacă aceasta este o sărbătoare păgână sau una religioasă.

Pentru majoritatea copiilor din Germania, aceasta este o scuză pentru a se îmbrăca în monstru și a mânca exagerat dulciuri, iar pentru tineri este o idee extraordinară pentru următoarea petrecere.

Helloween-ul ca fenomen a venit în Germania în anii 90 ai secolului trecut de-a lungul căilor bătute: prin filme și desene animate. Germanii s-au obișnuit treptat cu existența unei sărbători atât de neobișnuite, apoi au început să o organizeze în propria lor țară. Costume strălucitoare, machiaj, decor pentru casă, dulciuri, mii de legende și secrete – această sărbătoare se încadrează rapid într-o societate europeană progresivă deschisă la tot ce este nou.

Süsses oder Saures!

Datorită faptului că Halloween-ul este o sărbătoare care nu este legată de tradiții și zodii specifice, în fiecare țară se modifică ușor în funcție de caracteristicile culturale.

Apropo: Expresia americană „Trick or treat” este tradusă în Germania ca „Süsses oder Saures”.

La fel ca în majoritatea țărilor, mersul din casă în casă cu acest cântec este apanajul copiilor. Ei aleg costumul personajelor lor înfricoșătoare preferate: zombi, vrăjitoare sau războinici Marvel și strâng dulciuri. În mod tradițional, copiii ies în căutarea dulciurilor după șapte seara, strada ar trebui să fie suficient de întunecată pentru a domni o atmosferă de mister. Uneori, copiii citesc poezii, cântă cântece pentru a obține ciocolată și prăjituri prețuite.

Dar nu toată lumea este mulțumită de oaspeți și cineva poate pur și simplu să nu deschidă ușa, atunci vrăjitoarele și zombii pot unge cu ușurință ușa de la intrare cu pastă de dinți sau pot arunca ouă în prag. În general, fac cum au promis: „Süsses oder Saures”!

Cum sărbătoresc nemții?

Oricât de distractivă ar fi sărbătoarea, nemții tot nu o consideră a lor. Se vorbește mult în presă despre latura comercială a problemei, se pare că nu are rost să lași atât de mulți bani la un make-up artist și un croitor. Dar, din fericire, toți oamenii sunt diferiți, așa că există meșteri în Germania care sunt gata să-și decoreze viu casele, să sculpteze păianjeni uriași și monștri care se târăsc din morminte.

De exemplu, familia Horn, care locuiește în Isernhagen din Saxona Inferioară, lângă Hanovra, a devenit faimoasă în toată Germania pentru dragostea pentru Halloween și pentru marele talent de a-și decora pereții cu tot felul de spirite rele.

Halloween-ul din Germania, în cea mai mare parte, a moștenit tradițiile americane: în mâncare, în costume și în decorul apartamentelor. Pe gazonul celor mai responsabili adepți ai sărbătorii, cu siguranță vei vedea Jack’o’Lantern, pânze de păianjen, schelete și vrăjitoare înfiorătoare zburând direct spre tine.

La o petrecere tematică, poți fi tratat cu tot felul de gustări „de coșmar”, cum ar fi „Abgehackte Finger im Blutbad” („Degete tăiate într-o baie de sânge”) – doar un cârnați în sos de roșii sau „Würmer im Wackelpudding ” („Budincă cu viermi”), care de fapt se dovedește a fi o budincă obișnuită cu viermi dintr-o pungă Haribo.

Pentru tinerii germani, Halloween-ul este o idee grozavă pentru o petrecere costumată. Cineva merge cu prietenii într-un club de noapte, unde servesc cocktailuri colorate și organizează un concurs de rochii, dar cineva organizează petreceri acasă.

În Germania, există o mulțime de locuri, de exemplu, Burg Frankenstein (Castelul Frankenstein) din Darmstadt, unde au loc petreceri grandioase: mulți oameni participă la ele, cineva special vine din alte țări să se îmbrace într-un costum de vampir sau de zână, dansează și distrează-te în cele mai bune tradiții ale goticului european. Petrecerea a fost anulată în 2020, dar anul acesta va avea loc evenimentul, iar cei care mai au bilet de anul trecut vor putea intra la eveniment cu el!

Citiți despre cum sărbătoresc germanii alte sărbători în articolul nostru.

Halloween-ul non-clasic la Berlin

Pe lângă petrecerile în casă și strângerea de dulciuri, puteți găsi și alte divertismente. De exemplu, în grădina zoologică a capitalei (Tierpark Berlin-Friedrichsfelde) se organizează anual excursii tematice, diluate cu puzzle-uri, legende înfricoșătoare și, bineînțeles, animale.

Dacă ești un pasionat de film, atunci la Filmpark Babelsberg din Potsdam vei avea șansa de a lua parte la un adevărat film de groază: zombi, vrăjitoare și Satan însuși, pe muzica ciudată din cele mai bune filme de groază. Organizatorii oferă ateliere tematice, quest-uri și doar o distracție plăcută. Și toate acestea… în 2022.

Cu toate acestea, o alergare în parcul Jungfernheide vă va ajuta să petreceți Halloween-ul într-un mod neobișnuit. Participanților li se oferă distanțe de 500 de metri, precum și 5 și 10 km. dar aceasta, desigur, nu este doar o alergare, ci o alergare în costume tematice!

Următoarea stație a extraordinarului Halloween de la Berlin este una dintre producțiile Berlin Dungeon. Dacă nu ați auzit de acest loc până acum, atunci Halloween-ul este o scuză grozavă pentru a o repara. Berlin Dungeon este o atracție turistică din lanțul care include temnițele din Londra și Hamburg. Omologul berlinez îi duce pe temerari într-o călătorie prin istoria întunecată și ascunsă a orașului, condusă de actori profesioniști care creează atmosfera și oferă experiențe interactive cu publicul.

Dacă o astfel de temniță nu te impresionează, atunci încearcă să vizitezi celebrul Muzeu de Istorie a Berlinului (Berlin Story Bunker). Acesta este un adevărat buncăr, peste care se află muzeul de istorie a orașului. Clădirea are o cameră de hotel a fricii, sau mai degrabă un întreg etaj plin de orori și legende înfricoșătoare.

Toate aceste locuri sunt grozave pentru adulți, dar dacă te hotărăști să sărbătorești Halloween-ul cu copiii, atunci ar trebui să arunci o privire mai atentă la cabinetul cu monștri din capitală (Monsterkabinett). Este o atractie cu un numar mare de papusi monstru mecanice care te așteaptă in casa Haus Schwarzenberg. Excursie la birou, deși scurtă, dar foarte interesantă și teribil de amabilă în Berlin.

Halloween-ul este o perioadă magică atât pentru copii, cât și pentru adulți. În primul rând, aceasta este o ocazie grozavă de relaxare, pentru că sărbătorile de Crăciun sunt încă departe. Așa că nemții urmează de bunăvoie moda lumii: cumpără vopsele, inventează costume și cerșesc dulciuri. Principala diferență dintre Halloween-ul american și Halloween-ul german este că nemții sunt mai rezervați cu privire la sărbătoare, nu o recunosc ca fiind o sărbătoare importantă sau obligatorie, nu cumpără kilograme de bomboane și nu înnebunesc cude la noaptea care se apropie. Dar, după cum puteți vedea, în Germania puteți găsi o mulțime de divertismente, inclusiv neobișnuite, în muzee sau parcuri de film, unde Halloween-ul se va transforma nu într-o altă mascarada, ci într-un weekend uimitor și special.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *