Superstiții populare în Germania, sau Despre ce cred germanii (I)
De 

i4Job


Superstițiile populare din Germania sunt o parte integrantă a vieții germanilor. Aproximativ a patra parte din populație crede în ele și încearcă să se conformeze. În ciuda faptului că germanii sunt oameni practici și treji, soluția majorității problemelor de zi cu zi este asociată cu ritualuri și superstiții interesante. O mulțime de credințe și semne s-au acumulat în rândul germanilor încă din Evul Mediu. Să aflăm și să ne dăm seama în ce cred nemții.

Compania de asigurări Gothaer a realizat un sondaj pentru a afla cât de superstițioși sunt germanii. Experții au remarcat că pentru locuitorii secolului XXI, rezultatele au fost foarte surprinzătoare:

* aproximativ 78% dintre germani bat în lemn pentru a nu crea necazuri;
* 79% nu își sărbătoresc ziua de naștere în avans;
* 81% se tem de pisicile negre;
* 82% se tem de numărul 13.

Citeste si: tabel clasa de impozitare Germania

Interesant este că tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani sunt cei care cred în superstițiile populare mai ales în Germania. Conform rezultatelor monitorizării, s-a dovedit că germanii consideră că este important să se ridice din pat pe piciorul drept, iar când se poticnesc, să facă un pas înapoi. Este un semn rău să stai sub scările sprijinite de perete.

Oboseala de primăvară

Germanii au o așa-zisă boală „mitică” – „oboseala de primăvară” (în limba germană: Fruhjahrsmudigkeit). În timp ce natura se trezește și păsările încep să cânte, locuitorii Germaniei sunt cufundați în gânduri despre fragilitatea vieții, se înfășoară într-o pătură și beau cafea fierbinte. Cu simptome precum somnolență, dureri de cap și amețeli, nemții merg adesea la medici care le prescriu medicamente „minune”. De fapt, sănătatea precară se explică adesea prin fluctuații și modificări ale nivelurilor hormonale din cauza dezastrelor naturale. Cu toate acestea, țările vorbitoare de limbă germană au dat alt nume acestei condiții.

Superstiții populare în Germania: portofelul și cucul

Când nemții aud un cuc pentru prima dată într-un an, bat într-un buzunar, portmoneu sau geantă. Ele trebuie să conțină bani – cel puțin un cent. În ciuda caracterului practic, pedantizmului și sârguinței, germanii cred că legendara pasăre cucul poate ajuta la atragerea banilor!

Sfaturi pentru noroc

Germanii superstițioși cred că degetele mari încleștate în pumn sunt o modalitate sigură de a aduce noroc. Istoricii notează că semnul a devenit un analog al „încrucișării” degetelor în timpul luptelor cu gladiatori. Un deget ascuns într-un pumn, conform vechilor romani, a dat viață unui luptător pierdut, în timp ce un deget proeminent i-a adus execuția. Înainte de evenimentele publice din Germania, ei îi urează întotdeauna noroc vorbitorului, spunând: „Toi, Toi, Toi”. Nemții reușesc chiar să combine ambele semne: scuipă peste umărul stâng, ascunzându-și degetul mare într-un pumn.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *