Superstiții populare în Germania, sau Despre ce cred germanii (II)
De 

i4Job


Scrisori de Crăciun

În satele și orașele germane în timpul sărbătorilor de Crăciun, puteți vedea adesea inscripții misterioase pe uși precum: 20 * S + M + B + 22. De acord: pentru locuitorii timpului nostru, acest mister este asemănător picturilor rupestre. De fapt, colindătorii lasă o astfel de inscripție și înseamnă: „Hristoase, binecuvântează această casă în 2022” (Christus mansionem benedicat). Asteriscul simbolizează steaua Betleemului, iar crucile simbolizează Sfânta Treime. Acest obicei local original poate fi comparat cu agățarea pentru noroc a unei potcoave pe ușă. O superstiție veche poate fi numită interdicție de spălare în perioada de la Crăciun până la Sylvester (Anul Nou). Încălcarea promite nenorociri și necazuri, până la moartea unei rude.

Sarea și semnificația ei pentru germani

Din punct de vedere istoric, pe întreaga planetă, sarea a fost recunoscută drept cel mai valoros produs, care, pe lângă puterea alimentară, este înzestrat și cu darul vindecării și curățării. Potrivit credinței populare, sarea vărsată condamnă proprietarul la 7 ani de nenorocire. Neutralizarea impactului negativ este foarte simplă: aruncați un pic de sare peste umărul stâng pentru a lovi ochiul diavolului. Pentru a asigura o existență confortabilă familiei, pâinea și sarea trebuie trecute peste prag. Se pare că oferirea de pâine și sare la o petrecere de inaugurare a casei este asociată și cu acest semn. Nu-i asa?

Citeste si: Sfantul Martin in Germania

Pisicile negre

Încă din Evul Mediu, pisicile negre au fost de temut, deoarece erau considerate ajutoare ale vrăjitoarelor. În ciuda faptului că multe s-au schimbat în viață, săracele animale încă provoacă mulți oameni să intre în panică doar prin aspectul lor. În Germania, semnul „funcționează”. Cu toate acestea, dacă o pisică îți traversează calea de la stânga la dreapta, acesta este un semn bun, deoarece partea stângă a fost întotdeauna considerată ghinionoasă, slabă. Deci, un semn rău se transformă într-un semn bun.

Întâlnirea cu un curățător de coșuri

Pentru a scăpa de blestemul vechi de secole, este suficient să inviți un curățător de coșuri în casă. El nu numai că va îndepărta cenușa și funinginea pentru a preveni incendiile, ci va alunga și spiritele rele. Potrivit legendei, curățătorii de coșuri aveau încheiat un acord cu spiritele rele și era în siguranță pentru ei în coș.

De aceea, superstiția populară spune: „Când întâlnești un curățător de coșuri, asigurați-vă că îi smulgeți un păr de pe perie, atingeți un buton sau o mânecă – și veți avea noroc!”. Principalul lucru este să faci toate acestea în liniște, pentru a nu crea probleme. Dacă pe o persoană cade din greșeală cenușă de la un curățător de coș pe față, ea este sortită succesului.

Secretul numerelor

Una dintre superstițiile populare germane este să urmezi numerele. Cel mai groaznic pentru germani este numărul 13. Din cele mai vechi timpuri, a adus dezastre și moarte. Potrivit istoricilor, numărul 13 a început să fie considerat ghinionist după 1307, când membrii Ordinului Templierilor au fost executați vineri, 13. Acum niciunul dintre germani nu începe afaceri pe 13, iar majoritatea locuitorilor țării chiar amână sărbătorirea zilelor onomastice pentru ca anul viitor să aibă succes. Dar șapte este un număr norocos pentru germani. Dacă numărul este prezent în data nașterii, numărul pașaportului, casa, mașina, numărul va aduce cu siguranță noroc și fericire!


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *