Salarii in Germania si cele mai platite profesii (II)
De 

i4Job


In prima parte a articolului nostru, am scris in mare parte despre salariile si ce determina marimea salariilor in Germania, diferenta salariilor dupa resedinte s.a.

Astazi vom vorbi despre: Cele mai bine platite profesii
Ce specialisti castiga cel mai mult in Germania si care este salariul lor?

Medicii vin pe primul loc. Salariul mediu al acestora este de 84.233 € brut / an. Nu este prima data când devin lideri in ratinguri. Cele mai mari salarii au medicii specializati si medicii sefi, ale caror venituri pot depasi 100 de mii de euro pe an (inainte de impozitare).

Angajatii bancii. Dupa cum se spune, banii se duc la bani. Cele mai mari salarii sunt acordate specialistilor in optimizarea serviciilor pentru clientii corporativi. Salariul specialistilor in acest domeniu poate fi mai mare de 66 mii € / an.

Inginerii. Salariile celor angajati in industria de rafinare chimica si petroliera sunt deosebit de mari – mai mult de 68 mii EUR / an. Inginerii angajati in industria farmaceutica, telecomunicatii si energie primesc un pic mai putin – 64-66 mii € / an (inainte de taxe).

Specialisti IT. Aceasta categorie de lucratori primeste aproximativ 64 de mii de euro / an. Invatamântul superior si experienta profesionala sunt de o mare importanta aici.

Avocati. Salariul lor in Germania poate ajunge la 63 de mii de euro / an. Mai mult, salariul lor poate fi mai mare (74.000 € / an) daca lucreaza in intreprinderi mari.

In partea de jos a acestui rating se afla agentii de asigurari, finantatorii, lucratorii in vânzari, specialistii in marketing si specialisti in relatii publice, specialisti in domeniul stiintelor naturii.

Ati gasit specialitatea printre profesii bine platite si va faceti deja bagajele? Jobsora.com va va ajuta sa gasiti un loc de munca in Germania! Jobsora este un serviciu care agregeaza posturile vacante prezentate pe site-urile de locuri de munca verificate. Jobsora proceseaza datele transmise, le converteste intr-un format convenabil si ofera utilizatorului posibilitatea de a lucra cu o singura baza de date.

Dupa alegerea postului vacant de interes, serviciul va redirectiona utilizatorul catre pagina de informatii detaliate a site-ului partener, care a transmis datele despre posturile vacante. Acest serviciu nu isi stabileste sarcina de a implementa o multime de functionalitati inutile care complica sarcina deja dificila de a gasi un nou loc de munca.

Totul este simplu. Dupa sute de experimente si consultari cu mii de angajati, a fost creat un proiect care sa contina doar ceea ce era necesar: un numar mare de filtre, o baza de date imensa cu propuneri de la toti liderii din industrie si o interfata simpla, usor de utilizat. Jobsora este un produs convenabil pentru a lucra atât cu un telefon mobil, tableta, cât si cu un computer personal.

Ce profesii nu au ajuns in topul celor mai bine platite munci?

Profesorii. Salariul lor depinde de statutul formal al specialistului. De exemplu, profesorii din invatamântul primar primesc mai putin decât profesorii din invatamântul secundar. In gimnazii si scoli profesionale, munca profesorilor este evaluata mai sus. Salariul mediu al cadrelor didactice este de aproximativ 61.000 € / an (inainte de impozitare).

Sudori si instalatori. Acesti specialisti sunt foarte apreciati in Germania si munca lor este foarte apreciata. Salariul mediu al unui sudor este de aproximativ 40.000 de euro / an (inainte de impozitare), in timp ce un instalator este putin mai mic la aproximativ 30.000 de euro / an (inainte de impozitare).

Ofiteri de politie. Salariul unui ofiter de politie depinde in mare masura de functie si clasa si poate varia de la 34 la 48 de mii de euro / an (inainte de impozitare).

De asemenea, multi experti identifica drept domenii promitatoare pentru cei care doar isi cauta vocatia, jurisprudenta, medicina, informatica aplicata in economie si ingineria economica.

Cat castiga de fapt nemtii?

Dupa cum ati observat cel mai probabil, toate cifrele de mai sus au fost marcate ca fiind brute, adica aceasta este suma inainte de impozitare. Cum se calculeaza, atunci, suma pe care o primeste angajatul la indemâna?

De fapt, chiar si in conditiile clar declarate, uneori este dificil sa se calculeze netul (suma finala dupa deducerea impozitului), deoarece acest lucru este influentat de multi factori: locul de resedinta si locul de munca, starea civila, numarul copiilor si chiar religia. Prin urmare, nici chiar angajatorul nu poate da intotdeauna o cifra clara.

De regula, persoanele fizice platesc:

Lohnsteuer (impozit pe venit). Poate varia de la 14 la 45%, cu cât salariul este mai mare, cu atât este mai mare impozitul. De exemplu, cu un câstig anual de 35.000 € Lohnsteuer va fi de 20%, si cu 60.000 € – 28%. Dar procentul de impozitare depinde si de alti factori, cum ar fi starea civila, distributia impozitelor si chiar starea migratiei. De exemplu, un burlac va plati putin peste 1.000 de euro din salariu, iar colegul sau cu familia va plati ~ 636 de euro.

Solidaritätszuschlang (taxa de solidaritate). Acesta este un impozit impus de statul unor tari pentru a finanta proiecte care teoretic servesc la unirea sau solidificarea tarii. Din 2021, marea majoritate a oamenilor din Germania au fost scutiti de la plata „contributiei de solidaritate cu noile state federale”. Iar cei care nu sunt scutiti platesc un impozit de 5,5% din valoarea impozitului pe venit de platit pentru un anumit cetatean. Pentru aceasta taxa, exista si categorii preferentiale de cetateni pentru care rata a fost redusa.

Kirchensteuer (impozit bisericesc). Aceasta taxa este prevazuta pentru cei care profeseaza catolicism, protestantism si alte religii. Toate aceste taxe merg la biserica. Suma impozitului depinde si de venit si este de 9%, cu exceptia Bavariei si Baden-Württemberg, unde este de 8%. Daca vii din Rusia si profesezi ortodoxia, atunci nu va trebui sa platesti impozitul.

In plus fata de impozite, exista prime de asigurare:

Asigurare medicala. Am scris mai devreme despre modul in care functioneaza asigurarile de sanatate din Germania. Cum functioneaza asigurarea de sanatate in Germania?
contributii la pensii
asigurare de neputinta (obligatorie si ofera ingrijire in caz de dizabilitate)
asigurare de somaj
Astfel, de exemplu, un angajat cu o suma bruta de 5.584 € / luna va primi in total 3.140 € pe luna dupa deducerea tuturor impozitelor.

Dupa cum puteti vedea, salariile mari din Germania sunt supuse unor impozite mari. Si uneori pot ajunge la sume cu adevarat impresionante. Dar, potrivit ultimelor cercetari, oamenii din Germania nu au fost niciodata mai multumiti de situatia lor financiara decât sunt astazi.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *