Utile pentru romanii din Germania
Ro 

i4Job


Am vazut in ultimul timp ca multi romani din Germania intreaba despre o multime de probleme pe care noi le-am mai publicat pe site. Asa ca am decis sa mai recapitulam odata care sunt principalele institurii de care s-ar putea sa aveti nevoie daca sunteti unul dintre cei peste 250.000 de romani stabiliti in Germania. recent am fost intrebati despre curusri de recalificare in limba romana – acestea NU exista, se fac doar in limba germana! Mai multe despre cursuri de perfectionare cititi in articolul scris sepcial pe acest site.

Utile pentru romanii din Germania

Am zis ca o sa va spunem care sunt principale institutrii de care ati putea avea nevoie in Germania, iata-le: Arbeitsamt/Agentur für Arbeit, adica agentia pentru ocuparea fortei de munca. la ea apelati in cazul in care va cautati de munca sau daca vreti sa va inregistrati ca somer. Daca vrei sa stii totul despre ajutorul de somaj in Germania [ Arbeitslosengeld ] , citeste articolul special scris pentru acest subiect. Daca insa ai avut probleme la locul de munca, ai luat „teapa”, te poti adresa la Arbeitsgericht – Tribunalul pentru Litigii de Muncă.

Deja am mai discutat aici pe site despre Elterngeldstelle, Biroul pentru indemnizatia de crestere a copilului. Prin urmare daca vreti sa primiti acesti bani – in germana Elterngeld – va adresati la primarie, unde depuneti formularele. pentru Directia de Asistenta sociala si crestrea copilului va veti adresa la Familienkasse. Tot aici veti depune cererea pentru alocatie [ Kindergeld  ] sau pentru alocatia suplimentara Kinderzuschlag. Multa lume s-a interesat de permisul auto, asa ca daca aveti de gand sa-l preschimbati sau sa faceti scoala de soferi in Germania, va trebui sa ajungeti la Führerscheinstelle. Aici va puteti schimba permisul romanesc cu unul german [ daca vreti! ].

Am ajuns si la o chestiune de care cu siguranta se lovesc cei mai multi romani, mersul la Gewerbeamt, adica la „Biroul de inregistrare a activitatilor independente”. Despre munca independenta si riscurile la care va expuneti daca nu „merge treaba” vom discuta cu alta ocazie.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.